FAQ

Waar zijn de Vejibag’s van gemaakt?

Vejibag’s worden gemaakt van biologische katoen die op een duurzame wijze wordt geproduceerd en verwerkt. De productie van de Vejibag’s vindt plaats in een maatschappelijk verantwoorde onderneming waarin de medewerkers de eigenaren van het bedrijf zijn.

Hoe gebruik ik de Vejibag?

Maak de Vejibag goed nat, wring uit,  was de groenten en stop de gewassen groenten in de Vejibag. Sluit de zak en leg deze in de koelkast. LET OP!! ook de voorgewassen groenten toch opnieuw wassen. Dit omdat tijdens de productie van deze voorgewassen groenten de plastic verpakking wordt gevuld met een gas om deze groenten langer houdbaar te houden.
Zie voor een interessant artikel hierover: https://www.foodlog.nl/artikel/de-6-voedingsmiddelen-die-een-voedselveiligheidsexpert-nooit-zal-eten/allcomments/

Hoe maak ik mijn Vejibag schoon?

De Vejibag kan gewoon op lage temperatuur in de wasmachine meedraaien. LET OP! het is katoen en dus gevoelig voor krimp! Wel zal de opdruk vervagen, maar dit is omdat wij hier een natuurlijke inkt voor hebben gebruikt die langzamerhand vervaagt.

Mocht de Vejibag niet schoon worden, dan hebben wij een oplossing die altijd werkt:

Misschien wist u het al, maar baking soda is niet alleen geschikt om mee te bakken. Mocht uw Vejibag na verloop van tijd niet meer schoon worden in de wasmachine (let op! Op lage temperatuur wassen!) dan is de volgende tip misschien iets voor u:

  • Neem een ½ koffiekopje baking soda en warm water (niet te heet!) en laat de Vejibag in een emmertje hierin een paar uur weken. Na het weken afspoelen en mee wassen met uw gewone katoenen was (niet mee laten draaien met delicate stoffen zoals zijde, linnen).

 Hoelang blijven mijn groenten en fruit houdbaar in de Vejibag?

Dit is echt verschillend per type groente of fruit. Onze eigen ervaring is dat bladgroenten zeker meer dan een week na aankoop vers en fris blijven. Voor de overige groenten kan dit wel oplopen tot meer dan 2 weken na aankoop!

Kan ik alle groenten bewaren in een Vejibag?

De Vejibag is het meest geschikt voor groenten die ‘waterlievend’ zijn. Dus.. groenten die relatief veel vocht bevatten. Er zijn geen groenten en fruitsoorten die je niet in een Vejibag kunt verpakken. De houdbaarheid wordt niet alleen bepaald door hoe lang de groenten / fruit al buiten de koeling zijn opgeslagen, maar ook wat de herkomst van deze groeten en en fruit zijn. Een interessant artikel hierover is:
https://www.optimalegezondheid.com/is-biologisch-eten-echt-gezonder-dit-is-wat-je-biologisch-zou-moeten-kopen/

Hoe lang gaat een Vejibag mee?

Bij standaard gebruik gaat een Vejibag heel lang mee. In het gebruik wordt de Vejibag natuurlijk wel minder mooi. Dit doet niets af aan de functionaliteit. Het wassen in de wasmachine kan uiteindelijk een invloed hebben op de levensduur van het product, maar u mag er vanuit gaan dat een Vejibag bij normaal gebruik een aantal jaren mee moet kunnen gaan. Vergelijk het met een T-shirt, uiteindelijk na verloop van jaren worden de vezels minder en gaat het katoen scheuren.

LET OP! wel de bedrukking zal vrij snel in het gebruik vervagen. Maar dat ligt puur in de inkt (op natuurlijke basis) die is gebruikt voor het aanbrengen van de opdruk.

Heeft Vejibag nog een bepaalde certificering?

Ja, de bedrukking (gebruikte inkten) zijn gecertificeerd voor gebruik in contact met voedsel. Voor wat betreft het katoen wordt dit gekweekt bij kleine lokale boeren in de Verenigde Staten. Voor deze boeren zijn de kosten voor certificering niet realistisch vandaar dat Sally persoonlijk er op toe ziet dat het gehele proces van plant tot Vejibag zo duurzaam mogelijk gebeurt.